networkie
Άρθρα

UX/UI Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

UX/UI Design σίγουρα γίνεται πολύς λόγος στις μέρες μας για αυτούς τους δύο όρους. Ξέρετε τι σημαίνουν και τι αντίκτυπο μπορεί να έχουν στην ιστοσελίδα ή το eshop σας.

Πάμε να δούμε μαζί τι σημαίνουν οι όροι UX/UI

Οι σημερινοί καταναλωτές έχουν πολλές απαιτήσεις για το χρόνο και την προσοχή τους και η επιτυχία ενός ιστότοπου ή μιας εφαρμογής για κινητά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα της εμπειρίας που προσφέρει. Αυτό οφείλεται στο UX και το UI – δύο όροι που ίσως έχετε ακούσει – αλλά τι σημαίνουν στην πραγματικότητα και πώς μπορεί να επωφεληθεί η επιχείρησή σας;

Το UX ή User Experience Development περιλαμβάνει τη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας του χρήστη όταν αλληλεπιδρά με μια εφαρμογή, έναν ιστότοπο ή ένα τεχνολογικό προϊόν. Η Apple είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα εταιρείας που χρησιμοποιεί καλό σχεδιασμό UX για να δημιουργήσει φιλικές προς τον χρήστη συσκευές και συστήματα που έχουν επίσης εξαιρετική εμφάνιση. Όλα έχουν να κάνουν με το ταξίδι του χρήστη ( Customer’s Journey) – πώς πλοηγείται μέσα στον ιστότοπο ή την εφαρμογή σας για να φτάσει εκεί που πρέπει να πάει.

Οι σχεδιαστές UX χρησιμοποιούν διάφορες ερευνητικές τεχνικές, όπως συνεντεύξεις χρηστών, δοκιμές ευχρηστίας και δημιουργία πρωτοτύπων. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν μια θετική και ουσιαστική εμπειρία για τους χρήστες, διασφαλίζοντας ότι μπορούν να επιτελέσουν τα καθήκοντά τους αποτελεσματικά και αποδοτικά, ενώ παράλληλα ασχολούνται με το προϊόν.

Το UI ή User Interface, αφορά τη βελτίωση της παρουσίασης και της διαδραστικότητας της εφαρμογής.

Ο σχεδιασμός UI,  ασχολείται με τα οπτικά και διαδραστικά στοιχεία ενός ιστότοπου ή μιας εφαρμογής. Επικεντρώνεται στην παρουσίαση και τη διάταξη της διεπαφής, συμπεριλαμβανομένης της τυπογραφίας, των χρωμάτων, των εικονιδίων, των κουμπιών και άλλων γραφικών στοιχείων. Οι σχεδιαστές UI προσπαθούν να δημιουργήσουν οπτικά ελκυστικές, συνεπείς και συνεκτικές διεπαφές που ευθυγραμμίζονται με την ταυτότητα της μάρκας και παρέχουν μια απρόσκοπτη εμπειρία για τους χρήστες. Συνεργάζονται στενά με τους σχεδιαστές UX για να διασφαλίσουν ότι ο οπτικός σχεδιασμός συμπληρώνει τη συνολική εμπειρία του χρήστη.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την επιχείρησή σας;

Ακολουθούν ορισμένα από τα βασικά οφέλη που μπορεί να έχει η επένδυση στον σχεδιασμό UX/UI Design.

Ενθάρρυνση της αλληλεπίδρασης

Τα σωστά στοιχεία του σχεδιασμού UX και UI θα ενθαρρύνουν τους επισκέπτες να αλληλεπιδρούν με τον ιστότοπό σας. Για παράδειγμα, η εγκατάσταση μιας λειτουργίας αναζήτησης παρέχει στους χρήστες ευκολία στην εύρεση οποιασδήποτε πληροφορίας στον ιστότοπο, ενώ μια ενότητα σχολίων επιτρέπει στους χρήστες να μοιραστούν την εμπειρία τους. Ένα καλό UX/UI θα πρέπει να περιλαμβάνει κλήσεις προς δράση σε όλες τις σχετικές ιστοσελίδες και να επιτρέπει την ευκολότερη πλοήγηση στον ιστότοπο, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να μετακινούνται από τη μία σελίδα στην άλλη χωρίς ταλαιπωρία.

Δημιουργία πιστότητας πελατών

Μια εξαιρετική εμπειρία δεν ξεχνιέται ποτέ, οπότε μια εύχρηστη εφαρμογή ή ιστότοπος είναι πιθανό να ενθαρρύνει έναν χρήστη να επιστρέψει ξανά και ξανά. Ένας σχεδιαστής UX/UI Design θα πρέπει να δημιουργήσει έναν χάρτη ταξιδιού του πελάτη, για να διευκολύνει ολόκληρο το ταξίδι του χρήστη μέσα από τον ιστότοπο/την εφαρμογή. Αυτό το ταξίδι θα πρέπει να δοκιμαστεί για να διασφαλιστεί ότι η αλληλεπίδραση ενός χρήστη είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή.

Βελτίωση του SEO

Η διεπαφή χρήστη είναι ζωτικής σημασίας για το SEO – βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης – για τη βελτίωση της κατάταξης του ιστότοπού σας. Το UI πρέπει να είναι σχεδιασμένο για να βελτιώνει την απόδοση στις μηχανές αναζήτησης και να ανταποκρίνεται ταυτόχρονα στις προσδοκίες των χρηστών. Στοιχεία του σχεδιασμού του UI που βοηθούν στην κατάταξη SEO που είναι ευανάγνωστο και καθαρό, καθώς οι μηχανές αναζήτησης το χρησιμοποιούν για να κατανοήσουν τη δομή και το περιεχόμενο του ιστότοπου. Οι μηχανές αναζήτησης δίνουν επίσης προτεραιότητα στις εύκολες στην πλοήγηση δομές ιστοτόπων – επομένως ο καλός σχεδιασμός UI θα πρέπει να διασφαλίζει ότι το μενού και το περιεχόμενο του ιστοτόπου σας είναι καλά οργανωμένα.

Μείωση του κόστους ανάπτυξης

Η ύπαρξη ενός εξαιρετικού σχεδιασμού από την αρχή θα μειώσει σημαντικά το κόστος μακροπρόθεσμα. Οι σχεδιαστές UX και UI συνήθως πραγματοποιούν εκτεταμένες δοκιμές ευχρηστίας στα αρχικά στάδια, ώστε οι χρήστες να μπορούν να δοκιμάσουν μια πρωτότυπη έκδοση της εφαρμογής ή του ιστότοπου για να βοηθήσουν τους σχεδιαστές να καταλάβουν αν είναι φιλική προς το χρήστη. Εάν πραγματοποιήσετε αυτές τις δοκιμές πριν από την πραγματική ανάπτυξη, μπορείτε να εκτιμήσετε με ακρίβεια τυχόν κόστος – για παράδειγμα, εάν διαπιστώσετε ότι ο ιστότοπος απαιτεί ένα νέο χαρακτηριστικό από τα σχόλια των χρηστών. Καλό UX και UI μπορεί να σημαίνει λιγότερους επανασχεδιασμούς αργότερα στη διαδικασία, μειώνοντας περαιτέρω το κόστος.

Ενεργοποίηση της επιχειρηματικής ανάπτυξης

Το UX/UI Design βελτιώνουν την εμπειρία του χρήστη και την ικανοποίηση του πελάτη, και αυτό τελικά αυξάνει τον αριθμό των χρηστών της εφαρμογής. Εάν οι χρήστες σερφάρουν στον ιστότοπό σας, είναι δική σας ευθύνη να τους οδηγήσετε εκεί που θέλουν να πάνε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Αν γίνει σωστά, αυτό θα δημιουργήσει αξία και φήμη για το εμπορικό σήμα της επιχείρησης και θα παίξει ουσιαστικό ρόλο στην επιτυχία των προϊόντων, στην αύξηση των πωλήσεων και τελικά στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης.

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Στο σημερινό ψηφιακό τοπίο, όπου οι χρήστες έχουν πολλές επιλογές, μια ανώτερη εμπειρία χρήστη μπορεί να προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Οι ιστότοποι και οι εφαρμογές που δίνουν προτεραιότητα στο σχεδιασμό UX και UI είναι πιο πιθανό να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τους χρήστες, οδηγώντας σε επιχειρηματική ανάπτυξη και επιτυχία.

Η επένδυση σε καλό σχεδιασμό UX/UI θα μπορούσε να είναι η πιο έξυπνη επιχειρηματική σας απόφαση – γι’ αυτό είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τη σωστή προσέγγιση. Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς η επιχείρησή σας θα μπορούσε να επωφεληθεί από το σχεδιασμό UX/UI, επικοινωνήστε με την ομάδα μας και κλείστε ένα ραντεβού.